Archiwum dla daty: 02-05-2012

Olej arganowy

Olej arganowy nie jest jeszcze wszystkim znany. Drzewa arganowe rosną wyłącznie w Maroku, więc właściwości tego drzewa, jego niejadalnych owoców do niedawna były znane tylko mieszkańcom. Olej arganowy nazywany jest marokańskim złotem, ponieważ jest naprawdę cenny. Zawiera olbrzymią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przede wszystkim jest to kwas oleinowy i linolowy. W oleju arganowym znajduje się też potężna dawka witaminy E. Nie można też zapominać o polifenolach i sterolach. Olej ma barwę pomarańczową, a jego zapach jest lekko orzechowy. Działanie przeciwstarzeniowe i regenerujące sprawia, że produkt zyskuje coraz więcej zwolenniczek. Zdecydowanie wspomaga leczenie trądziku młodzieńczego, egzemy, okolic pękniętej skóry. Smarując nim poparzone miejsca przyspieszamy ich gojenie. Olej zabezpiecza tkankę łączną przed uszkodzeniami. Wolne rodniki zostają zneutralizowane. Stosowany na paznokcie i włosy zabezpiecza je, wzmacnia. Stanowi tarczę ochronną przed słońcem i wiatrem. Warto stosować go w czystej postaci oraz kosmetyki z jego zawartością.

Olej babassu

Czytając etykiety na opakowaniach kosmetyków zdarza się, że trafiamy na nazwy składników, które brzmią interesująco, ale w rzeczywistości nic nam nie mówią. Taką egzotyczną nazwą jest olej babassu. Babassu jest odmianą palmy, którą uprawia się w Brazylii i Afryce. Palmowe orzechy są źródłem oleju. Oleje wykorzystywane w kosmetyce zawierają zwykle znaczącą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tak też jest w przypadku oleju babassu. Olej stosowany jest również w przemyśle spożywczym. I w produktach żywieniowych, i w kosmetykach zastępuje się nim olej kokosowy, który ma podobne właściwości. Olej pozostawiony w temperaturze pokojowej nie przypomina oleistej cieczy, lecz miękkie masło, które łatwo się rozprowadza na skórze. Skóra szybko wchłania tą substancję. Dzięki olejowi staje się bardzo miękka i jedwabista w dotyku. Szkodliwe działanie czynników zewnętrznych przestanie być takie straszne, gdy zaczniemy stosować olej babassu. Tworzy on barierę zabezpieczającą skórę. Olej posiada właściwości nawadniające i przeciwstarzeniowe.

Olej kokosowy

Dodano dnia: 02-05-2012, Otagowano: olejek owocowy, barwa, komórki skóry

Olej kokosowy należy do jednych z bardziej znanych olejów wykorzystywanych w kosmetyce. Przyciąga jego kuszący zapach orzecha kokosowego, kojarzący się z rajskimi wyspami. Olej kokosowy ma postać płynną w temperaturze mniej więcej od 25°C wzwyż. Poniżej tej temperatury tężeje i zamienia się w miękkie, białe masło. Jako płyn ma barwę żółtą. Olej kokosowy wykorzystuje się do pielęgnacji ciała i włosów. Mocno odżywia i natłuszcza, przez co wykorzystuje się go w pielęgnacji suchej, odwodnionej, starzejącej się skóry i do suchych, a nawet mocno przesuszonych włosów. Wspomaga regenerację popękanej skóry. Łagodzi podrażnienia. Zapobiega i likwiduje łamliwość włosów. W temperaturze pokojowej olej kokosowy, a właściwie masło świetnie się rozprowadza na skórze i wchłania pozostawiając na jej powierzchni cienki filtr. Sprawia, że skóra jest miękka i gładka, a przy tym pięknie pachnie. Zaleca się stosowanie oleju kokosowego po opalaniu, ponieważ nawilża i chroni skórę. Również niektóre kosmetyki do opalania zawierają olej kokosowy.