Archiwum dla daty: 07-05-2012

Olej z kiełków pszenicy

Wyciąg z kiełków pszenicy jest wykorzystywany przede wszystkim do wyrobu kosmetyków do skóry dojrzałej. Olej zawiera substancje, które sprawiają, że pielęgnacja skóry dojrzałej i wrażliwej jest możliwa. W skład oleju wchodzą m.in.: składniki mineralne, witaminy A, B, C, D, enzymy, fitoestrogeny oraz kwas oleinowy. Substancje łagodzą podrażnienia i działają przeciwzapalnie. Olej z kiełków pszenicy przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia. Skóra staje się bardziej elastyczna i nawilżona w głębokich partiach. Po olej powinny sięgać kobiety, które pragną przywrócić skórze miękkość. Dzięki niemu znowu staną się gładkie. Ukoi podrażnienia suchej i łuszczącej się skóry. Olej z kiełków pszenicy odbudowuje ponadto strukturę włosów. Zabezpiecza je zewnętrzną otoczką i wygładza powierzchnię. Zapobiega uciekaniu wody przez skórę. Chroni również przed promieniowaniem UV. W połączeniu z olejem jojoba jest stosowany do zapobiegania rozstępom. Olej z kiełków można łączyć z innymi olejami, co powoduje zwiększenie właściwości mikstury.

Olej z orzechów włoskich

Orzechy włoskie są pyszne i chętnie spożywa się je solo. Są też dodatkiem do słodkich deserów, a także innych potraw i sosów. Branża kosmetyczna także już dawno odkryła wspaniałe właściwości oleju z orzechów włoskich. Składnik pojawia się w kosmetykach brązujących. Przede wszystkim w balsamach, które regularnie stosowane lekko przyciemniają kolor skóry. Olej z orzechów włoskich można stosować w czystej postaci. Obfituje w witaminy A, B i E, nasycone kwasy tłuszczowe i inne przydatne dla skóry składniki. Dzięki olejowi z orzechów włoskich koloryt skóry stanie się bardziej wyrównany. Z oleju powinny korzystać panie, które mają problematyczną skórę mieszaną lub tłustą. Normalizuje pracę gruczołów łojowych, a ponadto działa przeciwzapalnie. Dzięki olejowi zostaną zniszczone ogniska zapalne wokół wyprysków. Olej jest idealny dla cery wrażliwej oraz dojrzałej.. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Zmarszczki zostają zredukowane, ale na widoczne efekty trzeba trochę poczekać. Szybko się wchłania nie pozostawiając tłustej warstwy. Koi podrażnioną skórę.

Olej z pestek brzoskwiń

Zapach brzoskwiń jest bardzo kuszący. Ich aromat po prostu uwodzi. Z pestek pozyskuje się olej, który znajdziemy w licznych kosmetykach. Ze miąższu świeżych owoców można za to robić doskonałe maseczki. Olej zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo podobne właściwości ma olej z pestek moreli, które nawet pod względem wyglądu i zapachu przypominają brzoskwinie w mniejszym wydaniu. Oba oleje można stosować do masażu. Posiadają wspaniałe właściwości pielęgnacyjne, które należy wykorzystać. Zapewniają doskonałe nawilżenie skóry. Już po pierwszym zastosowaniu skóra staje się wyraźnie gładsza. Oleje powodują jej zmiękczenie, co ułatwia przenikanie wartościowych substancji w głąb skóry. Właściwości wygładzające to nie jedyna zaleta. Olej z pestek brzoskwiń lub moreli powoduje regenerację skóry. Przynosi ulgę skórze suchej i wrażliwej. Doskonale sprawdza się w przypadku skóry dojrzałej. Wzmacnia płaszcz lipidowy skóry czyniąc ją bardziej odporną na wpływ środowiska. Olej wygładza i odżywia delikatną skórę ust.