Glinka różowa

Dodano dnia: 14-05-2012, Otagowano: glinka, jędrna skóra, gładka skóra

Glinka różowa powstaje z połączenia glinki czerwonej z białą. Najlepiej przysługuje się skórze suchej i wrażliwej. Jest bardzo delikatna. Dzięki odpowiednim proporcjom wspomnianych glinek zyskuje wyjątkowe właściwości. Glinka różowa składa się z bardzo drobnych cząsteczek. Wykonuje się z niej maseczkę do twarzy, szyi i dekoltu. Wystarczy połączyć ją z wodą. Można kupić też gotową maseczkę z różowej glinki. Zastosowana na włosach rewitalizuje je. Glinkę można stosować jako dodatek do kąpieli. Wówczas taka kąpiel ma właściwości oczyszczające. Maseczkę nakłada się grubą warstwą i pozostawia na około 10 minut. Maseczka nie powinna kompletnie wyschnąć, dlatego zaleca się grubą warstwę. Glinka absorbuje zanieczyszczenia. Złuszcza obumarły naskórek i czyni skórę gładką i delikatną w dotyku. Oczyszczające i odtruwające właściwości idą w parze z działaniem kojącym. Glinka różowa pomaga w zachowaniu odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. Hamuje uciekanie wody przez skórę. Dzięki temu sucha skóra powraca do dobrej kondycji.



Zobacz także:

Glinka czerwona


Glinka czerwona jest zasobna w mikroelementy i sole mineralne. W jej skład wchodzi krzem, żelazo, glin, potas, fosfor, mangan, sód i kilka innych pierwiastków. Glinka czerwona jest znakomita do skóry mieszanej i tłustej, ale w szczególności do cery naczyniowej. Rozszerzone naczynka krwionośne oraz trądzik różowaty to dolegliwości, ...

Glinka brązowa


Glinka brązowa zawiera mnóstwo mikro i makroelementów, które są łatwo przyswajalne dla organizmu. Substancje łatwo wchłaniają się przez skórę przynosząc jej wiele korzyści. Najważniejszym składnikiem glinki jest krzem. Oprócz tego jest bogata w żelazo, potas, glin, wapń, magnez, fosfor, sód, mangan, selen, cynk i miedź. ...

Maseczki z glinki kaolinowej


Glinki kaolinowe mają przede wszystkim bardzo dużą zawartość krzemu. Sproszkowaną glinkę miesza się z małą ilością wody aż do uzyskania jednolitej masy konsystencją przypominającej śmietanę. Dodajemy jeszcze dwie łyżki mąki ryżowej. Dzięki temu uzyskamy gęstszą teksturę, która nie będzie spływać. Tak przygotowaną ...