Maseczka miodowa

Dodano dnia: 02-07-2012, Otagowano: maseczka, sucha skóra, twarz,

Słodki miód jest przysmakiem wielu osób. Pysznie smakuje na kromce z masłem, a także z twarożkiem. Dodaje się go również do deserów. Często występuje w marynacie do mięs. O dobroczynnym działaniu miodu chyba każdy wie. Herbata z miodem i cytryną jest doskonała na przeziębienie. Podobnie mleko z miodem. Maseczka z miodu korzystnie wpływa na każdy rodzaj skóry. Miód zawiera kwasy organiczne, enzymy, witaminy i mikroelementy, które poprawiają kondycję skóry. Jest bogaty w witaminy z grupy B oraz mikroelementy takie jak magnez, mangan, fosfor, żelazo, potas i wapń. Miód można nakładać na twarz i dekolt bezpośrednio rozsmarowując na ciele jego cienką warstwę. Twarz przedtem myjemy. Warto zrobić też parówkę, która rozgrzeje skórę i pozwoli na efektywniejsze wnikanie substancji z miodu. Skórę można też lekko ogrzać przykładając do niej ciepły ręcznik. Z rozgrzewania twarzy rezygnujemy, gdy skóra jest podrażniona lub posiada skłonności do rozszerzonych naczynek. Można też zastosować maseczkę z miodu i śmietany lub naturalnego jogurtu. Składniki mieszamy ze sobą i kładziemy na twarz.

kosmetyczka Zalasewo

Zobacz także:

Maseczka z ogórka


Już dawno odkryto kosmetyczne właściwości ogórka. Zalecano przykładanie świeżych plasterków ogórka w celu rozjaśnienia przebarwień i odświeżenia cery. Cienkie plasterki ogórka można kłaść na twarz i na dekolt. Posiadają właściwości wybielające. Taką kurację zaleca się dla skóry tłustej. Ogórek dodatkowo nawilży ...

Maseczka z marchewki


Marchewka jest wykorzystywana w kuchni do wielu dań. Jest tania, łatwo dostępna i smaczna. Na dodatek można ją zamrażać. Regularne picie soku z marchewki nadaje skórze delikatny odcień opalenizny. Marchewka ze względu na swoje właściwości znalazła zastosowanie w kosmetyce. W drogeriach można kupić maseczki z beta-karotenem ...

Maseczka z jajek


Domowe maseczki potrafią zdziałać cuda, a są przy tym tańsze niż maseczki zakupione w drogerii. Jednym z produktów, które można wykorzystać są jajka. Zawierają cenne witaminy: A, B2, B12, D, E i K oraz składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez i potas. Żółtko jest pełne odżywczych składników, które ...