Olej arganowy

Olej arganowy nie jest jeszcze wszystkim znany. Drzewa arganowe rosną wyłącznie w Maroku, więc właściwości tego drzewa, jego niejadalnych owoców do niedawna były znane tylko mieszkańcom. Olej arganowy nazywany jest marokańskim złotem, ponieważ jest naprawdę cenny. Zawiera olbrzymią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przede wszystkim jest to kwas oleinowy i linolowy. W oleju arganowym znajduje się też potężna dawka witaminy E. Nie można też zapominać o polifenolach i sterolach. Olej ma barwę pomarańczową, a jego zapach jest lekko orzechowy. Działanie przeciwstarzeniowe i regenerujące sprawia, że produkt zyskuje coraz więcej zwolenniczek. Zdecydowanie wspomaga leczenie trądziku młodzieńczego, egzemy, okolic pękniętej skóry. Smarując nim poparzone miejsca przyspieszamy ich gojenie. Olej zabezpiecza tkankę łączną przed uszkodzeniami. Wolne rodniki zostają zneutralizowane. Stosowany na paznokcie i włosy zabezpiecza je, wzmacnia. Stanowi tarczę ochronną przed słońcem i wiatrem. Warto stosować go w czystej postaci oraz kosmetyki z jego zawartością.

www.drflisiuk.pl/pl Wiosna i lato to czas gdy możesz założyć ciekawe obuwie. Ranking męskich modeli znajdziesz tutaj.

Zobacz także:

Olej babassu


Czytając etykiety na opakowaniach kosmetyków zdarza się, że trafiamy na nazwy składników, które brzmią interesująco, ale w rzeczywistości nic nam nie mówią. Taką egzotyczną nazwą jest olej babassu. Babassu jest odmianą palmy, którą uprawia się w Brazylii i Afryce. Palmowe orzechy są źródłem oleju. Oleje wykorzystywane ...

Olej kokosowy


Olej kokosowy należy do jednych z bardziej znanych olejów wykorzystywanych w kosmetyce. Przyciąga jego kuszący zapach orzecha kokosowego, kojarzący się z rajskimi wyspami. Olej kokosowy ma postać płynną w temperaturze mniej więcej od 25°C wzwyż. Poniżej tej temperatury tężeje i zamienia się w miękkie, białe masło. Jako płyn ...

Olej jojoba


Olej jojoba jest cennym składnikiem licznych odżywek do włosów i szamponów. Można go znaleźć także w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Najlepiej działa jednak w czystej postaci, stosowany bezpośrednio na skórę lub włosy. Palmitynian cetylu stanowi jego główny składnik, dzięki któremu posiada właściwości odżywcze i ...