Olej kokosowy

Dodano dnia: 02-05-2012, Otagowano: olejek owocowy, barwa, komórki skóry

Olej kokosowy należy do jednych z bardziej znanych olejów wykorzystywanych w kosmetyce. Przyciąga jego kuszący zapach orzecha kokosowego, kojarzący się z rajskimi wyspami. Olej kokosowy ma postać płynną w temperaturze mniej więcej od 25°C wzwyż. Poniżej tej temperatury tężeje i zamienia się w miękkie, białe masło. Jako płyn ma barwę żółtą. Olej kokosowy wykorzystuje się do pielęgnacji ciała i włosów. Mocno odżywia i natłuszcza, przez co wykorzystuje się go w pielęgnacji suchej, odwodnionej, starzejącej się skóry i do suchych, a nawet mocno przesuszonych włosów. Wspomaga regenerację popękanej skóry. Łagodzi podrażnienia. Zapobiega i likwiduje łamliwość włosów. W temperaturze pokojowej olej kokosowy, a właściwie masło świetnie się rozprowadza na skórze i wchłania pozostawiając na jej powierzchni cienki filtr. Sprawia, że skóra jest miękka i gładka, a przy tym pięknie pachnie. Zaleca się stosowanie oleju kokosowego po opalaniu, ponieważ nawilża i chroni skórę. Również niektóre kosmetyki do opalania zawierają olej kokosowy.



Zobacz także:

Olej jojoba


Olej jojoba jest cennym składnikiem licznych odżywek do włosów i szamponów. Można go znaleźć także w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Najlepiej działa jednak w czystej postaci, stosowany bezpośrednio na skórę lub włosy. Palmitynian cetylu stanowi jego główny składnik, dzięki któremu posiada właściwości odżywcze i ...

Olej makadamia


W Australii, a także na terenach Indonezji rosną drzewa macadamia. Z orzechów tych drzew otrzymuje się olej. Olej posiada bardzo ładny bursztynowy kolor. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezwykle ważnych dla urody. W oleju znajdują się substancje, które występują również w ludzkiej skórze. Poprzez stosowanie ...

Olej palmowy


Oleje z egzotycznych roślin mają zbliżone właściwości. Olej palmowy swoim działaniem bardzo przypomina olej kokosowy. Jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, dzięki czemu wspaniale nawilża skórę wzmacniając jej naturalny płaszcz ochronny. Właściwości natłuszczające sprawiają, że woda zostaje zatrzymana w skórze. ...