Olej sezamowy

Sezamki to słodkości uwielbiane przez sporą liczbę osób. Z tych samych ziaren, z których powstają tłoczony jest olej. Sezam posiada właściwości, dzięki którym poprawia się stan skóry i włosów. Stosuje się go również w kuchni ze względu na jego specyficzny, ale dobry smak o orzechowej nucie. Olej sezamowy sprzyja przede wszystkim skórze suchej i mieszanej, ale z tendencją do przesuszania się. Można stosować go bezpośrednio na skórę lub łączyć go z innymi substancjami. Dość często znajduje zastosowanie w kosmetykach do opalania, ponieważ posiada naturalny filtr ochronny. Mocno odżywia skórę. Olej sezamowy jest preparatem, który nadaje się do słabo ukrwionej i wrażliwej skóry. Delikatny masaż wykonany przy pomocy oleju poprawia ukrwienie skóry. Dobrze odżywia skórę dojrzałą. Olej nie powinien być stosowany w przypadku stanów zapalnych skóry, ale jego właściwości regulujące pracę gruczołów łojowych sprawiają, że cera mieszana wygląda korzystniej. Oczyszcza skórę, ale także ją rozgrzewa. Sprzyja poprawie stanu suchej skóry głowy.

http://www.mfwzp.pl/ogloszenie/gabinet-okulistyczny-oko-plus/

Zobacz także:

Olej ryżowy


O wykorzystaniu oleju ryżowego wiemy więcej w kontekście kuchni niż pielęgnacji ciała. Tymczasem olej posiada niepodważalne i wyjątkowe zalety. Jest to jeden z najdelikatniejszych olejów, którym można smarować ciało nawet małego dziecka. Jego zaletą jest łatwa wchłanialność. Nikt nie lubi, gdy na skórze pozostaje warstwa ...

Olej z kiełków pszenicy


Wyciąg z kiełków pszenicy jest wykorzystywany przede wszystkim do wyrobu kosmetyków do skóry dojrzałej. Olej zawiera substancje, które sprawiają, że pielęgnacja skóry dojrzałej i wrażliwej jest możliwa. W skład oleju wchodzą m.in.: składniki mineralne, witaminy A, B, C, D, enzymy, fitoestrogeny oraz kwas oleinowy. Substancje ...

Olej z orzechów włoskich


Orzechy włoskie są pyszne i chętnie spożywa się je solo. Są też dodatkiem do słodkich deserów, a także innych potraw i sosów. Branża kosmetyczna także już dawno odkryła wspaniałe właściwości oleju z orzechów włoskich. Składnik pojawia się w kosmetykach brązujących. Przede wszystkim w balsamach, które regularnie stosowane ...