Olej z awokado

Dodano dnia: 01-05-2012, Otagowano: olejek owocowy, barwa, komórki skóry

Awokado jest owocem, który staje się w Polsce coraz popularniejszy. Jest smaczny solo, ale świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych potraw. W kosmetyce wykorzystuje się za to olej z awokado. Owoc w czystej postaci i olej mają właściwości, które zbawiennie wpływają na zdrowie i urodę. Awokado jest cudownym owocem, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, C, E, PP i kilka innych cennych substancji takich jak proteiny i aminokwasy. Olej z awokado dostarcza skórze niezbędnych substancji do jej prawidłowego funkcjonowania. Nawilżające i natłuszczające właściwości są bezcenne. Skóra staje się dobrze odżywiona. Olej powoduje zatrzymanie wody w skórze. Wykazuje też właściwości antyalergiczne, więc nie wywołuje podrażnień u osób z wrażliwą skórą. Olej z awokado jest również źródłem skwalenu, przez co przypisuje się mu działanie przeciwgrzybicze i antyzapalne. Wykorzystuje się go pomocniczo w leczeniu łuszczycy i egzemy. Wnika w głębokie warstwy skóry. Stosuje się go do cery suchej, a w szczególności dojrzałej.

odżywka do rzęs http://beauty-planet.pl/pl/sklep/c/view/83

Zobacz także:

Olej arganowy


Olej arganowy nie jest jeszcze wszystkim znany. Drzewa arganowe rosną wyłącznie w Maroku, więc właściwości tego drzewa, jego niejadalnych owoców do niedawna były znane tylko mieszkańcom. Olej arganowy nazywany jest marokańskim złotem, ponieważ jest naprawdę cenny. Zawiera olbrzymią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. ...

Olej babassu


Czytając etykiety na opakowaniach kosmetyków zdarza się, że trafiamy na nazwy składników, które brzmią interesująco, ale w rzeczywistości nic nam nie mówią. Taką egzotyczną nazwą jest olej babassu. Babassu jest odmianą palmy, którą uprawia się w Brazylii i Afryce. Palmowe orzechy są źródłem oleju. Oleje wykorzystywane ...

Olej kokosowy


Olej kokosowy należy do jednych z bardziej znanych olejów wykorzystywanych w kosmetyce. Przyciąga jego kuszący zapach orzecha kokosowego, kojarzący się z rajskimi wyspami. Olej kokosowy ma postać płynną w temperaturze mniej więcej od 25°C wzwyż. Poniżej tej temperatury tężeje i zamienia się w miękkie, białe masło. Jako płyn ...