Olej sezamowy

Sezamki to słodkości uwielbiane przez sporą liczbę osób. Z tych samych ziaren, z których powstają tłoczony jest olej. Sezam posiada właściwości, dzięki którym poprawia się stan skóry i włosów. Stosuje się go również w kuchni ze względu na jego specyficzny, ale dobry smak o orzechowej nucie. Olej sezamowy sprzyja przede wszystkim skórze suchej i mieszanej, ale z tendencją do przesuszania się. Można stosować go bezpośrednio na skórę lub łączyć go z innymi substancjami. Dość często znajduje zastosowanie w kosmetykach do opalania, ponieważ posiada naturalny filtr ochronny. Mocno odżywia skórę. Olej sezamowy jest preparatem, który nadaje się do słabo ukrwionej i wrażliwej skóry. Delikatny masaż wykonany przy pomocy oleju poprawia ukrwienie skóry. Dobrze odżywia skórę dojrzałą. Olej nie powinien być stosowany w przypadku stanów zapalnych skóry, ale jego właściwości regulujące pracę gruczołów łojowych sprawiają, że cera mieszana wygląda korzystniej. Oczyszcza skórę, ale także ją rozgrzewa. Sprzyja poprawie stanu suchej skóry głowy.

Olej ryżowy

O wykorzystaniu oleju ryżowego wiemy więcej w kontekście kuchni niż pielęgnacji ciała. Tymczasem olej posiada niepodważalne i wyjątkowe zalety. Jest to jeden z najdelikatniejszych olejów, którym można smarować ciało nawet małego dziecka. Jego zaletą jest łatwa wchłanialność. Nikt nie lubi, gdy na skórze pozostaje warstwa tłustego filmu. W przypadku oleju ryżowego taka sytuacja nie ma prawa zaistnieć. Olej ryżowy posiada wspaniałe właściwości chroniące skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Zawiera naprawdę wysoki filtr UV. W skład oleju wchodzi kwas oleinowy i linolowy oraz mnóstwo witaminy E. Olej zawiera jeszcze jeden niezwykle istotny składnik, którym jest tocotrienol będący antyutleniaczem. Przeciwdziała powstawaniu komórek rakowych. Składniki oleju pobudzają komórki skóry, powodując jej regenerację. Procesy starzenia zostają spowolnione. Olej można stosować na naprawdę wrażliwej skórze. Posiada właściwości hypoalergiczne. Warto stosować go w czystej postaci. Jak widać z opisu przynosi wiele korzyści.

Olej z kiełków pszenicy

Wyciąg z kiełków pszenicy jest wykorzystywany przede wszystkim do wyrobu kosmetyków do skóry dojrzałej. Olej zawiera substancje, które sprawiają, że pielęgnacja skóry dojrzałej i wrażliwej jest możliwa. W skład oleju wchodzą m.in.: składniki mineralne, witaminy A, B, C, D, enzymy, fitoestrogeny oraz kwas oleinowy. Substancje łagodzą podrażnienia i działają przeciwzapalnie. Olej z kiełków pszenicy przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia. Skóra staje się bardziej elastyczna i nawilżona w głębokich partiach. Po olej powinny sięgać kobiety, które pragną przywrócić skórze miękkość. Dzięki niemu znowu staną się gładkie. Ukoi podrażnienia suchej i łuszczącej się skóry. Olej z kiełków pszenicy odbudowuje ponadto strukturę włosów. Zabezpiecza je zewnętrzną otoczką i wygładza powierzchnię. Zapobiega uciekaniu wody przez skórę. Chroni również przed promieniowaniem UV. W połączeniu z olejem jojoba jest stosowany do zapobiegania rozstępom. Olej z kiełków można łączyć z innymi olejami, co powoduje zwiększenie właściwości mikstury.


poprzednia     1 2 3 [4] 5 6 7     następna