Olej z orzechów włoskich

Orzechy włoskie są pyszne i chętnie spożywa się je solo. Są też dodatkiem do słodkich deserów, a także innych potraw i sosów. Branża kosmetyczna także już dawno odkryła wspaniałe właściwości oleju z orzechów włoskich. Składnik pojawia się w kosmetykach brązujących. Przede wszystkim w balsamach, które regularnie stosowane lekko przyciemniają kolor skóry. Olej z orzechów włoskich można stosować w czystej postaci. Obfituje w witaminy A, B i E, nasycone kwasy tłuszczowe i inne przydatne dla skóry składniki. Dzięki olejowi z orzechów włoskich koloryt skóry stanie się bardziej wyrównany. Z oleju powinny korzystać panie, które mają problematyczną skórę mieszaną lub tłustą. Normalizuje pracę gruczołów łojowych, a ponadto działa przeciwzapalnie. Dzięki olejowi zostaną zniszczone ogniska zapalne wokół wyprysków. Olej jest idealny dla cery wrażliwej oraz dojrzałej.. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Zmarszczki zostają zredukowane, ale na widoczne efekty trzeba trochę poczekać. Szybko się wchłania nie pozostawiając tłustej warstwy. Koi podrażnioną skórę.

Olej z pestek brzoskwiń

Zapach brzoskwiń jest bardzo kuszący. Ich aromat po prostu uwodzi. Z pestek pozyskuje się olej, który znajdziemy w licznych kosmetykach. Ze miąższu świeżych owoców można za to robić doskonałe maseczki. Olej zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo podobne właściwości ma olej z pestek moreli, które nawet pod względem wyglądu i zapachu przypominają brzoskwinie w mniejszym wydaniu. Oba oleje można stosować do masażu. Posiadają wspaniałe właściwości pielęgnacyjne, które należy wykorzystać. Zapewniają doskonałe nawilżenie skóry. Już po pierwszym zastosowaniu skóra staje się wyraźnie gładsza. Oleje powodują jej zmiękczenie, co ułatwia przenikanie wartościowych substancji w głąb skóry. Właściwości wygładzające to nie jedyna zaleta. Olej z pestek brzoskwiń lub moreli powoduje regenerację skóry. Przynosi ulgę skórze suchej i wrażliwej. Doskonale sprawdza się w przypadku skóry dojrzałej. Wzmacnia płaszcz lipidowy skóry czyniąc ją bardziej odporną na wpływ środowiska. Olej wygładza i odżywia delikatną skórę ust.

Olej z wiesiołka

Dodano dnia: 08-05-2012, Otagowano: olejek, kosmetyka

Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają bezpośrednio na wygląd skóry i włosów. Ich zawartość w oleju z wiesiołka jest bardzo wysoka. Olej pomaga w zachowaniu odpowiedniej wilgotności skóry. Reguluje procesy odpowiedzialne za nawilżenie skóry. Służy tak samo dobrze skórze dojrzałej, suchej i wrażliwej, jak i cerze tłustej, zanieczyszczonej. Przeciwdziała pojawianiu się zmarszczek. Reguluje pracę gruczołów łojowych, przez co ilość wytwarzanego sebum zmniejsza się i zostaje ono równomiernie rozprowadzone na całej powierzchni skóry. Zdecydowanie łagodzi podrażnienie suchej, łuszczącej się skóry. W takim przypadku zaleca się nie tylko smarowanie skóry olejem, ale również picie po kilka kropli oleju dziennie. Olej jest znany ze swoich właściwości regenerujących. Wzmacnia tkankę łączną. W widoczny sposób uelastycznia skórę. Olej z wiesiołka ma krótki termin przydatności, ale jego trwałość można wydłużyć przez dodanie innego oleju np. jojoba.


poprzednia     2 3 4 [5] 6 7     następna