Olej konopny

Olej konopny jest pozyskiwany z konopi, która jednoznacznie kojarzy się z niedozwolonymi używkami. I słusznie, bo właśnie z tej samej konopi pochodzi olej. Z tym, że uzyskuje się go z roślin, które są uprawiane na certyfikowanych polach uprawnych. Mało kto wie, że olej konopny posiada wspaniałe właściwości kosmetyczne. Obfituje w witaminy, fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Naturalne antyoksydanty, które zawiera to potężna broń, która powoduje, że skóra lepiej znosi szkodliwy wpływ środowiska. Olej walczy z procesami starzenia. Zwiększa nawilżenie naskórka. Można nim smarować niemowlęta, ponieważ w ogóle nie uczula jest łagodny dla tak delikatnej skóry. Doskonale odżywia skórę. Jego składniki wnikają w głębokie warstwy skóry. Regeneruje skórę i wzmacnia jej strukturę. Zwiększa jej elastyczność. Olej konopny korzystnie wpływa na skórę dojrzałą. Łagodzi podrażnienia skóry suchej, ale szczególnie zaleca się go do skóry tłustej. Reguluje pracę gruczołów łojowych, walczy z tworzeniem się zaskórników.

Olej z granatu

Owoc granatu w odległych czasach był postrzegany jako symbol długowieczności, a także płodności. We wnętrzu granatu znajduje się mnóstwo nasion. Granat wspomaga pracę układu krążenia. Stymuluje wytwarzanie nowych naczyń krwionośnych, co jest ważne także dla skóry, ponieważ zwiększa jej dotlenienie. Olej z granatu hamuje występowanie różnych odmian raka skóry. Do stosowania wewnętrznego służy przede wszystkim sok z granatów. Natomiast zewnętrznie korzystnie efekty daje olej. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Zwalcza stany zapalne skóry. Jest szczególnie przydatny przy leczeniu trądziku. Przyspiesza gojenie ran. Stosuje się go również ze względu na właściwości opóźniające starzenie. Przy regularnym stosowaniu możemy liczyć na spłycenie zmarszczek. Wspomaga regenerację naskórka. Sprawia, że staje się grubszy. Doskonale nadaje się do suchej skóry. Sprzyja likwidacji łuszczycy. Olej z granatu zawiera sporą ilość kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzą ponadto fitoestrogeny i polifenole.


poprzednia     4 5 6 [7]