Olej arachidowy

W kosmetykach do pielęgnacji ciała, ale również włosów znajdują się często różne oleje. Każdy z nich ma swoiste właściwości, z powodu których jest wykorzystywany w celach pielęgnacyjnych. Chociaż kosmetyki z zawartością olejów są chwalone, jednak działanie samego oleju na pewno jest silniejsze. Dlatego warto sięgać po produkty w ich naturalnej postaci. Obecnie kupno ich nie jest już tak problematyczne. Najprościej znaleźć odpowiednie produkty przez Internet. Bardzo suchą skórę oraz włosy uratuje olej arachidowy. Nawilża skórę, a przede wszystkim powoduje, że staje się miękka. Olej arachidowy jest polecany osobom posiadającym naprawdę suchą, a nawet łuszczącą się skórę. Produkt znalazł zastosowanie również w leczeniu egzemy. Wspomaga leczenie łupieżu w jego suchej postaci. Olej arachidowy można bez obaw stosować bezpośrednio na skórę. Można wykorzystywać go również jako jeden ze składników domowych kosmetyków. Olej arachidowy jest wykorzystywany w salonach kosmetycznych i w salonach masażu.

Olej z awokado

Dodano dnia: 01-05-2012, Otagowano: olejek owocowy, barwa, komórki skóry

Awokado jest owocem, który staje się w Polsce coraz popularniejszy. Jest smaczny solo, ale świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych potraw. W kosmetyce wykorzystuje się za to olej z awokado. Owoc w czystej postaci i olej mają właściwości, które zbawiennie wpływają na zdrowie i urodę. Awokado jest cudownym owocem, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, C, E, PP i kilka innych cennych substancji takich jak proteiny i aminokwasy. Olej z awokado dostarcza skórze niezbędnych substancji do jej prawidłowego funkcjonowania. Nawilżające i natłuszczające właściwości są bezcenne. Skóra staje się dobrze odżywiona. Olej powoduje zatrzymanie wody w skórze. Wykazuje też właściwości antyalergiczne, więc nie wywołuje podrażnień u osób z wrażliwą skórą. Olej z awokado jest również źródłem skwalenu, przez co przypisuje się mu działanie przeciwgrzybicze i antyzapalne. Wykorzystuje się go pomocniczo w leczeniu łuszczycy i egzemy. Wnika w głębokie warstwy skóry. Stosuje się go do cery suchej, a w szczególności dojrzałej.

Olej arganowy

Olej arganowy nie jest jeszcze wszystkim znany. Drzewa arganowe rosną wyłącznie w Maroku, więc właściwości tego drzewa, jego niejadalnych owoców do niedawna były znane tylko mieszkańcom. Olej arganowy nazywany jest marokańskim złotem, ponieważ jest naprawdę cenny. Zawiera olbrzymią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przede wszystkim jest to kwas oleinowy i linolowy. W oleju arganowym znajduje się też potężna dawka witaminy E. Nie można też zapominać o polifenolach i sterolach. Olej ma barwę pomarańczową, a jego zapach jest lekko orzechowy. Działanie przeciwstarzeniowe i regenerujące sprawia, że produkt zyskuje coraz więcej zwolenniczek. Zdecydowanie wspomaga leczenie trądziku młodzieńczego, egzemy, okolic pękniętej skóry. Smarując nim poparzone miejsca przyspieszamy ich gojenie. Olej zabezpiecza tkankę łączną przed uszkodzeniami. Wolne rodniki zostają zneutralizowane. Stosowany na paznokcie i włosy zabezpiecza je, wzmacnia. Stanowi tarczę ochronną przed słońcem i wiatrem. Warto stosować go w czystej postaci oraz kosmetyki z jego zawartością.

xlash paznokcie efekt lustra

[1] 2 3 4 5 6 7     następna