Archiwum tagu: barwa

Olej z awokado

Dodano dnia: 01-05-2012, Otagowano: olejek owocowy, barwa, komórki skóry

Awokado jest owocem, który staje się w Polsce coraz popularniejszy. Jest smaczny solo, ale świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych potraw. W kosmetyce wykorzystuje się za to olej z awokado. Owoc w czystej postaci i olej mają właściwości, które zbawiennie wpływają na zdrowie i urodę. Awokado jest cudownym owocem, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, C, E, PP i kilka innych cennych substancji takich jak proteiny i aminokwasy. Olej z awokado dostarcza skórze niezbędnych substancji do jej prawidłowego funkcjonowania. Nawilżające i natłuszczające właściwości są bezcenne. Skóra staje się dobrze odżywiona. Olej powoduje zatrzymanie wody w skórze. Wykazuje też właściwości antyalergiczne, więc nie wywołuje podrażnień u osób z wrażliwą skórą. Olej z awokado jest również źródłem skwalenu, przez co przypisuje się mu działanie przeciwgrzybicze i antyzapalne. Wykorzystuje się go pomocniczo w leczeniu łuszczycy i egzemy. Wnika w głębokie warstwy skóry. Stosuje się go do cery suchej, a w szczególności dojrzałej.

Olej arganowy

Olej arganowy nie jest jeszcze wszystkim znany. Drzewa arganowe rosną wyłącznie w Maroku, więc właściwości tego drzewa, jego niejadalnych owoców do niedawna były znane tylko mieszkańcom. Olej arganowy nazywany jest marokańskim złotem, ponieważ jest naprawdę cenny. Zawiera olbrzymią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przede wszystkim jest to kwas oleinowy i linolowy. W oleju arganowym znajduje się też potężna dawka witaminy E. Nie można też zapominać o polifenolach i sterolach. Olej ma barwę pomarańczową, a jego zapach jest lekko orzechowy. Działanie przeciwstarzeniowe i regenerujące sprawia, że produkt zyskuje coraz więcej zwolenniczek. Zdecydowanie wspomaga leczenie trądziku młodzieńczego, egzemy, okolic pękniętej skóry. Smarując nim poparzone miejsca przyspieszamy ich gojenie. Olej zabezpiecza tkankę łączną przed uszkodzeniami. Wolne rodniki zostają zneutralizowane. Stosowany na paznokcie i włosy zabezpiecza je, wzmacnia. Stanowi tarczę ochronną przed słońcem i wiatrem. Warto stosować go w czystej postaci oraz kosmetyki z jego zawartością.

Olej kokosowy

Dodano dnia: 02-05-2012, Otagowano: olejek owocowy, barwa, komórki skóry

Olej kokosowy należy do jednych z bardziej znanych olejów wykorzystywanych w kosmetyce. Przyciąga jego kuszący zapach orzecha kokosowego, kojarzący się z rajskimi wyspami. Olej kokosowy ma postać płynną w temperaturze mniej więcej od 25°C wzwyż. Poniżej tej temperatury tężeje i zamienia się w miękkie, białe masło. Jako płyn ma barwę żółtą. Olej kokosowy wykorzystuje się do pielęgnacji ciała i włosów. Mocno odżywia i natłuszcza, przez co wykorzystuje się go w pielęgnacji suchej, odwodnionej, starzejącej się skóry i do suchych, a nawet mocno przesuszonych włosów. Wspomaga regenerację popękanej skóry. Łagodzi podrażnienia. Zapobiega i likwiduje łamliwość włosów. W temperaturze pokojowej olej kokosowy, a właściwie masło świetnie się rozprowadza na skórze i wchłania pozostawiając na jej powierzchni cienki filtr. Sprawia, że skóra jest miękka i gładka, a przy tym pięknie pachnie. Zaleca się stosowanie oleju kokosowego po opalaniu, ponieważ nawilża i chroni skórę. Również niektóre kosmetyki do opalania zawierają olej kokosowy.

Olej jojoba

Olej jojoba jest cennym składnikiem licznych odżywek do włosów i szamponów. Można go znaleźć także w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Najlepiej działa jednak w czystej postaci, stosowany bezpośrednio na skórę lub włosy. Palmitynian cetylu stanowi jego główny składnik, dzięki któremu posiada właściwości odżywcze i natłuszczające. Olej zawiera ponadto skwalen, fitosterole i witaminę F. Jest łatwo wchłaniany przez skórę. Zatrzymuje wodę w naskórku, dzięki czemu zapobiega suchości skóry. Stosuje się go w przypadku stanów zapalnych np. wywołanych trądzikiem. Rany i drobne uszkodzenia skóry posmarowane olejem goją się znacznie szybciej. Olej jest odpowiedni dla każdego rodzaju skóry. W szczególności przydaje się w leczeniu skóry trądzikowej, stanów zapalnych i poparzeń słonecznych. Jest też dobrym remedium na łupież. Zapobiega pojawianiu się rozstępów. W znacznym stopniu uelastycznia skórę. Olej jojoba stosuje się również do leczenia zapalenia stawów i reumatyzmu. Dodany do olejów o krótkiej trwałości przedłuża czas ich przydatności.