Archiwum tagu: kwasy tłuszczowe

Olej jojoba

Olej jojoba jest cennym składnikiem licznych odżywek do włosów i szamponów. Można go znaleźć także w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Najlepiej działa jednak w czystej postaci, stosowany bezpośrednio na skórę lub włosy. Palmitynian cetylu stanowi jego główny składnik, dzięki któremu posiada właściwości odżywcze i natłuszczające. Olej zawiera ponadto skwalen, fitosterole i witaminę F. Jest łatwo wchłaniany przez skórę. Zatrzymuje wodę w naskórku, dzięki czemu zapobiega suchości skóry. Stosuje się go w przypadku stanów zapalnych np. wywołanych trądzikiem. Rany i drobne uszkodzenia skóry posmarowane olejem goją się znacznie szybciej. Olej jest odpowiedni dla każdego rodzaju skóry. W szczególności przydaje się w leczeniu skóry trądzikowej, stanów zapalnych i poparzeń słonecznych. Jest też dobrym remedium na łupież. Zapobiega pojawianiu się rozstępów. W znacznym stopniu uelastycznia skórę. Olej jojoba stosuje się również do leczenia zapalenia stawów i reumatyzmu. Dodany do olejów o krótkiej trwałości przedłuża czas ich przydatności.

Olej makadamia

W Australii, a także na terenach Indonezji rosną drzewa macadamia. Z orzechów tych drzew otrzymuje się olej. Olej posiada bardzo ładny bursztynowy kolor. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezwykle ważnych dla urody. W oleju znajdują się substancje, które występują również w ludzkiej skórze. Poprzez stosowanie oleju uzupełniamy ich braki. Wraz z wiekiem w skórze ubywa naturalnych substancji, co powoduje procesy starzenia. Olej makadamia posiada właściwości przeciwstarzeniowe. Znakomicie regeneruje skórę i włosy. Szybko się wchłania nie pozostawiając nieprzyjemnej tłustej warstwy na skórze. Po aplikacji skóra staje się miękka. Regularnie stosowany olej makadamia czyni ją wyraźnie gładszą. Dzięki właściwościom regeneracyjnym olej uczestniczy w naprawianiu uszkodzonej skóry np. w efekcie opalania. Nadaje się do pielęgnacji delikatnej, wrażliwej skóry. Dodatkową zaletą oleju jest fakt, że wspomaga walkę z pomarańczową skórką. Przychodzi na ratunek suchym i łamliwym włosom.

Olej palmowy

Dodano dnia: 03-05-2012, Otagowano: olejek, witaminy, kwasy tłuszczowe

Oleje z egzotycznych roślin mają zbliżone właściwości. Olej palmowy swoim działaniem bardzo przypomina olej kokosowy. Jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, dzięki czemu wspaniale nawilża skórę wzmacniając jej naturalny płaszcz ochronny. Właściwości natłuszczające sprawiają, że woda zostaje zatrzymana w skórze. Olej palmowy jest idealny do pielęgnacji skóry suchej. Jest jak lek na pękającą skórę, która szybciej się goi i wraca do prawidłowego stanu. Olej palmowy nie ma tak obłędnego zapachu jak olej kokosowy i jego konsystencja w temperaturze pokojowej też jest nieco inna. Olej palmowy w tych warunkach staje się twardszy, a jego barwa jest żółto-brązowa. Olej w postaci rafinowanej jest zdecydowanie twardy. Zaletą jest długotrwałość oleju. Produkt dostarcza dojrzałej skórze niezbędnych składników. Pękająca i bardzo sucha skóra zyskuje ukojenie. Olej można stosować bezpośrednio na skórę, ale można też komponować go z innymi składnikami tworząc kosmetyki także domowej roboty. Wykorzystuje się go do masażu.

Olej z orzechów włoskich

Orzechy włoskie są pyszne i chętnie spożywa się je solo. Są też dodatkiem do słodkich deserów, a także innych potraw i sosów. Branża kosmetyczna także już dawno odkryła wspaniałe właściwości oleju z orzechów włoskich. Składnik pojawia się w kosmetykach brązujących. Przede wszystkim w balsamach, które regularnie stosowane lekko przyciemniają kolor skóry. Olej z orzechów włoskich można stosować w czystej postaci. Obfituje w witaminy A, B i E, nasycone kwasy tłuszczowe i inne przydatne dla skóry składniki. Dzięki olejowi z orzechów włoskich koloryt skóry stanie się bardziej wyrównany. Z oleju powinny korzystać panie, które mają problematyczną skórę mieszaną lub tłustą. Normalizuje pracę gruczołów łojowych, a ponadto działa przeciwzapalnie. Dzięki olejowi zostaną zniszczone ogniska zapalne wokół wyprysków. Olej jest idealny dla cery wrażliwej oraz dojrzałej.. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Zmarszczki zostają zredukowane, ale na widoczne efekty trzeba trochę poczekać. Szybko się wchłania nie pozostawiając tłustej warstwy. Koi podrażnioną skórę.

Olej z pestek brzoskwiń

Zapach brzoskwiń jest bardzo kuszący. Ich aromat po prostu uwodzi. Z pestek pozyskuje się olej, który znajdziemy w licznych kosmetykach. Ze miąższu świeżych owoców można za to robić doskonałe maseczki. Olej zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo podobne właściwości ma olej z pestek moreli, które nawet pod względem wyglądu i zapachu przypominają brzoskwinie w mniejszym wydaniu. Oba oleje można stosować do masażu. Posiadają wspaniałe właściwości pielęgnacyjne, które należy wykorzystać. Zapewniają doskonałe nawilżenie skóry. Już po pierwszym zastosowaniu skóra staje się wyraźnie gładsza. Oleje powodują jej zmiękczenie, co ułatwia przenikanie wartościowych substancji w głąb skóry. Właściwości wygładzające to nie jedyna zaleta. Olej z pestek brzoskwiń lub moreli powoduje regenerację skóry. Przynosi ulgę skórze suchej i wrażliwej. Doskonale sprawdza się w przypadku skóry dojrzałej. Wzmacnia płaszcz lipidowy skóry czyniąc ją bardziej odporną na wpływ środowiska. Olej wygładza i odżywia delikatną skórę ust.