Archiwum tagu: olejek owocowy

Olej z awokado

Dodano dnia: 01-05-2012, Otagowano: olejek owocowy, barwa, komórki skóry

Awokado jest owocem, który staje się w Polsce coraz popularniejszy. Jest smaczny solo, ale świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych potraw. W kosmetyce wykorzystuje się za to olej z awokado. Owoc w czystej postaci i olej mają właściwości, które zbawiennie wpływają na zdrowie i urodę. Awokado jest cudownym owocem, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, C, E, PP i kilka innych cennych substancji takich jak proteiny i aminokwasy. Olej z awokado dostarcza skórze niezbędnych substancji do jej prawidłowego funkcjonowania. Nawilżające i natłuszczające właściwości są bezcenne. Skóra staje się dobrze odżywiona. Olej powoduje zatrzymanie wody w skórze. Wykazuje też właściwości antyalergiczne, więc nie wywołuje podrażnień u osób z wrażliwą skórą. Olej z awokado jest również źródłem skwalenu, przez co przypisuje się mu działanie przeciwgrzybicze i antyzapalne. Wykorzystuje się go pomocniczo w leczeniu łuszczycy i egzemy. Wnika w głębokie warstwy skóry. Stosuje się go do cery suchej, a w szczególności dojrzałej.

Olej kokosowy

Dodano dnia: 02-05-2012, Otagowano: olejek owocowy, barwa, komórki skóry

Olej kokosowy należy do jednych z bardziej znanych olejów wykorzystywanych w kosmetyce. Przyciąga jego kuszący zapach orzecha kokosowego, kojarzący się z rajskimi wyspami. Olej kokosowy ma postać płynną w temperaturze mniej więcej od 25°C wzwyż. Poniżej tej temperatury tężeje i zamienia się w miękkie, białe masło. Jako płyn ma barwę żółtą. Olej kokosowy wykorzystuje się do pielęgnacji ciała i włosów. Mocno odżywia i natłuszcza, przez co wykorzystuje się go w pielęgnacji suchej, odwodnionej, starzejącej się skóry i do suchych, a nawet mocno przesuszonych włosów. Wspomaga regenerację popękanej skóry. Łagodzi podrażnienia. Zapobiega i likwiduje łamliwość włosów. W temperaturze pokojowej olej kokosowy, a właściwie masło świetnie się rozprowadza na skórze i wchłania pozostawiając na jej powierzchni cienki filtr. Sprawia, że skóra jest miękka i gładka, a przy tym pięknie pachnie. Zaleca się stosowanie oleju kokosowego po opalaniu, ponieważ nawilża i chroni skórę. Również niektóre kosmetyki do opalania zawierają olej kokosowy.

Olej z pestek brzoskwiń

Zapach brzoskwiń jest bardzo kuszący. Ich aromat po prostu uwodzi. Z pestek pozyskuje się olej, który znajdziemy w licznych kosmetykach. Ze miąższu świeżych owoców można za to robić doskonałe maseczki. Olej zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo podobne właściwości ma olej z pestek moreli, które nawet pod względem wyglądu i zapachu przypominają brzoskwinie w mniejszym wydaniu. Oba oleje można stosować do masażu. Posiadają wspaniałe właściwości pielęgnacyjne, które należy wykorzystać. Zapewniają doskonałe nawilżenie skóry. Już po pierwszym zastosowaniu skóra staje się wyraźnie gładsza. Oleje powodują jej zmiękczenie, co ułatwia przenikanie wartościowych substancji w głąb skóry. Właściwości wygładzające to nie jedyna zaleta. Olej z pestek brzoskwiń lub moreli powoduje regenerację skóry. Przynosi ulgę skórze suchej i wrażliwej. Doskonale sprawdza się w przypadku skóry dojrzałej. Wzmacnia płaszcz lipidowy skóry czyniąc ją bardziej odporną na wpływ środowiska. Olej wygładza i odżywia delikatną skórę ust.

Olej z granatu

Owoc granatu w odległych czasach był postrzegany jako symbol długowieczności, a także płodności. We wnętrzu granatu znajduje się mnóstwo nasion. Granat wspomaga pracę układu krążenia. Stymuluje wytwarzanie nowych naczyń krwionośnych, co jest ważne także dla skóry, ponieważ zwiększa jej dotlenienie. Olej z granatu hamuje występowanie różnych odmian raka skóry. Do stosowania wewnętrznego służy przede wszystkim sok z granatów. Natomiast zewnętrznie korzystnie efekty daje olej. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Zwalcza stany zapalne skóry. Jest szczególnie przydatny przy leczeniu trądziku. Przyspiesza gojenie ran. Stosuje się go również ze względu na właściwości opóźniające starzenie. Przy regularnym stosowaniu możemy liczyć na spłycenie zmarszczek. Wspomaga regenerację naskórka. Sprawia, że staje się grubszy. Doskonale nadaje się do suchej skóry. Sprzyja likwidacji łuszczycy. Olej z granatu zawiera sporą ilość kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzą ponadto fitoestrogeny i polifenole.