Archiwum tagu: olejek roślinny

Olej z płatków róży

Dodano dnia: 08-05-2012, Otagowano: olejek roślinny, kosmetyka

Róże należą do jednych z najpiękniejszych kwiatów na świecie. Wyhodowano ich tysiące odmian. Pięknie pachną, a delikatne płatki wykorzystuje się w kuchni i w kosmetyce. Z płatków dzikiej róży przygotowuje się pyszną i zdrową konfiturę. W przemyśle kosmetycznym również wykorzystuje się cenne składniki zawarte w płatkach róż. Olej wyrabia się z róży damasceńskiej. Należy do ekskluzywnych towarów, które dużo kosztują. Kosmetyki z dodatkiem oleju z płatków róży damasceńskiej nie muszą być bardzo drogie, zależy to od zawartości oleju w produkcie, ale czysty olej na pewno nie jest tani. Olej cudownie pachnie, a przy tym jest naprawdę delikatny. Można go stosować na bardzo delikatną skórę, która jest skłonna do podrażnień. Olejek koi duszę, ale wpływa także odprężająco na skórę. Jego składniki powodują głębokie nawilżenie skóry. Odżywcze substancje doskonale pielęgnują dojrzałą skórę. Sprawiają, że jest bardziej elastyczna. Skóra staje się bardzo miękka w dotyku. Zanim zdecydujemy się na wypróbowanie oleju w czystej postaci, wypróbujmy kosmetyki z różą.

Olej z liści laurowych

Liście laurowe są znane głównie jako dodatek smakowy do zup i innych dań. Olej z liści laurowych nie jest za bardzo znany jako kosmetyk, dlatego warto mu się bliżej przyjrzeć. W temperaturze pokojowej olej zachowuje postać stałą, ale wystarczy ogrzać go lekko w dłoniach, aby zaczął się stapiać. Dzięki tej właściwości jest łatwy w użyciu, szybko można go wsmarować w skórę. Olej o charakterystycznym zapachu ma kolor ciemnozielony. Olej z liści laurowych wykazuje silne działanie przeciwtrądzikowe. Nie wysusza skóry tak jak chemiczne środki na trądzik. Jest po prostu skutecznym kosmetykiem naturalnym. Pod jego wpływem wypryski szybko znikają. Olej zapobiega tworzeniu się zanieczyszczeń w postaci zaskórników, wokół których tworzą się ogniska zapalne. Ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne pomaga w usuwaniu łupieżu. Wsmarowywany w skórę głowy pobudza włosy do wzrostu. Powinny stosować go osoby o cienkich, skłonnych do wypadania włosach. Olej można łączyć z innymi składnikami, ale sam sprawdza się bardzo dobrze w przytoczonych sytuacjach.

Olej nagietkowy

Nagietek od bardzo dawna jest ceniony przez zielarzy. Jest jednym z produktów wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Wspomaga gojenie ran, stłuczeń. Działa w przypadku odmrożeń i oparzeń. Olej z nagietka fantastycznie działa również jako produkt kosmetyczny. Przynosi ukojenie suchej skórze, którą nękają takie problemy jak pieczenie i szorstkość. Decyduje o tym, że pękająca skóra szybko się goi. Olej jest na tyle delikatny, że stosuje się go w przypadku niemowląt. Jest częstym składnikiem różnych kosmetyków. Nawilża skórę, ale też ją natłuszcza, co jest istotne dla suchej skóry. Czyni skórę bardziej miękką i wspomaga jej system obronny. Działa na skórę rozgrzewająco poprawiając jej ukrwienie. W ten sposób skóra zaczyna lepiej oddychać i intensywniej wchłania dostarczane składniki odżywcze. Olej hamuje rozwój stanów zapalnych. Posiada właściwości antybakteryjne. Koi podrażnioną skórę i zdecydowanie ją zmiękcza. Bez obaw można stosować go bezpośrednio na skórę. O właściwościach oleju decyduje bogaty skład dobroczynnych substancji.

Olej konopny

Olej konopny jest pozyskiwany z konopi, która jednoznacznie kojarzy się z niedozwolonymi używkami. I słusznie, bo właśnie z tej samej konopi pochodzi olej. Z tym, że uzyskuje się go z roślin, które są uprawiane na certyfikowanych polach uprawnych. Mało kto wie, że olej konopny posiada wspaniałe właściwości kosmetyczne. Obfituje w witaminy, fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Naturalne antyoksydanty, które zawiera to potężna broń, która powoduje, że skóra lepiej znosi szkodliwy wpływ środowiska. Olej walczy z procesami starzenia. Zwiększa nawilżenie naskórka. Można nim smarować niemowlęta, ponieważ w ogóle nie uczula jest łagodny dla tak delikatnej skóry. Doskonale odżywia skórę. Jego składniki wnikają w głębokie warstwy skóry. Regeneruje skórę i wzmacnia jej strukturę. Zwiększa jej elastyczność. Olej konopny korzystnie wpływa na skórę dojrzałą. Łagodzi podrażnienia skóry suchej, ale szczególnie zaleca się go do skóry tłustej. Reguluje pracę gruczołów łojowych, walczy z tworzeniem się zaskórników.

http://provoque.edu.pl Wśród klientów coraz bardziej popularne są koszulki z nadrukiem warszawa