Archiwum tagu: olejek

Olej palmowy

Dodano dnia: 03-05-2012, Otagowano: olejek, witaminy, kwasy tłuszczowe

Oleje z egzotycznych roślin mają zbliżone właściwości. Olej palmowy swoim działaniem bardzo przypomina olej kokosowy. Jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, dzięki czemu wspaniale nawilża skórę wzmacniając jej naturalny płaszcz ochronny. Właściwości natłuszczające sprawiają, że woda zostaje zatrzymana w skórze. Olej palmowy jest idealny do pielęgnacji skóry suchej. Jest jak lek na pękającą skórę, która szybciej się goi i wraca do prawidłowego stanu. Olej palmowy nie ma tak obłędnego zapachu jak olej kokosowy i jego konsystencja w temperaturze pokojowej też jest nieco inna. Olej palmowy w tych warunkach staje się twardszy, a jego barwa jest żółto-brązowa. Olej w postaci rafinowanej jest zdecydowanie twardy. Zaletą jest długotrwałość oleju. Produkt dostarcza dojrzałej skórze niezbędnych składników. Pękająca i bardzo sucha skóra zyskuje ukojenie. Olej można stosować bezpośrednio na skórę, ale można też komponować go z innymi składnikami tworząc kosmetyki także domowej roboty. Wykorzystuje się go do masażu.

Olej sezamowy

Sezamki to słodkości uwielbiane przez sporą liczbę osób. Z tych samych ziaren, z których powstają tłoczony jest olej. Sezam posiada właściwości, dzięki którym poprawia się stan skóry i włosów. Stosuje się go również w kuchni ze względu na jego specyficzny, ale dobry smak o orzechowej nucie. Olej sezamowy sprzyja przede wszystkim skórze suchej i mieszanej, ale z tendencją do przesuszania się. Można stosować go bezpośrednio na skórę lub łączyć go z innymi substancjami. Dość często znajduje zastosowanie w kosmetykach do opalania, ponieważ posiada naturalny filtr ochronny. Mocno odżywia skórę. Olej sezamowy jest preparatem, który nadaje się do słabo ukrwionej i wrażliwej skóry. Delikatny masaż wykonany przy pomocy oleju poprawia ukrwienie skóry. Dobrze odżywia skórę dojrzałą. Olej nie powinien być stosowany w przypadku stanów zapalnych skóry, ale jego właściwości regulujące pracę gruczołów łojowych sprawiają, że cera mieszana wygląda korzystniej. Oczyszcza skórę, ale także ją rozgrzewa. Sprzyja poprawie stanu suchej skóry głowy.

Olej ryżowy

O wykorzystaniu oleju ryżowego wiemy więcej w kontekście kuchni niż pielęgnacji ciała. Tymczasem olej posiada niepodważalne i wyjątkowe zalety. Jest to jeden z najdelikatniejszych olejów, którym można smarować ciało nawet małego dziecka. Jego zaletą jest łatwa wchłanialność. Nikt nie lubi, gdy na skórze pozostaje warstwa tłustego filmu. W przypadku oleju ryżowego taka sytuacja nie ma prawa zaistnieć. Olej ryżowy posiada wspaniałe właściwości chroniące skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Zawiera naprawdę wysoki filtr UV. W skład oleju wchodzi kwas oleinowy i linolowy oraz mnóstwo witaminy E. Olej zawiera jeszcze jeden niezwykle istotny składnik, którym jest tocotrienol będący antyutleniaczem. Przeciwdziała powstawaniu komórek rakowych. Składniki oleju pobudzają komórki skóry, powodując jej regenerację. Procesy starzenia zostają spowolnione. Olej można stosować na naprawdę wrażliwej skórze. Posiada właściwości hypoalergiczne. Warto stosować go w czystej postaci. Jak widać z opisu przynosi wiele korzyści.

Olej z kiełków pszenicy

Wyciąg z kiełków pszenicy jest wykorzystywany przede wszystkim do wyrobu kosmetyków do skóry dojrzałej. Olej zawiera substancje, które sprawiają, że pielęgnacja skóry dojrzałej i wrażliwej jest możliwa. W skład oleju wchodzą m.in.: składniki mineralne, witaminy A, B, C, D, enzymy, fitoestrogeny oraz kwas oleinowy. Substancje łagodzą podrażnienia i działają przeciwzapalnie. Olej z kiełków pszenicy przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia. Skóra staje się bardziej elastyczna i nawilżona w głębokich partiach. Po olej powinny sięgać kobiety, które pragną przywrócić skórze miękkość. Dzięki niemu znowu staną się gładkie. Ukoi podrażnienia suchej i łuszczącej się skóry. Olej z kiełków pszenicy odbudowuje ponadto strukturę włosów. Zabezpiecza je zewnętrzną otoczką i wygładza powierzchnię. Zapobiega uciekaniu wody przez skórę. Chroni również przed promieniowaniem UV. W połączeniu z olejem jojoba jest stosowany do zapobiegania rozstępom. Olej z kiełków można łączyć z innymi olejami, co powoduje zwiększenie właściwości mikstury.

Olej z wiesiołka

Dodano dnia: 08-05-2012, Otagowano: olejek, kosmetyka

Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają bezpośrednio na wygląd skóry i włosów. Ich zawartość w oleju z wiesiołka jest bardzo wysoka. Olej pomaga w zachowaniu odpowiedniej wilgotności skóry. Reguluje procesy odpowiedzialne za nawilżenie skóry. Służy tak samo dobrze skórze dojrzałej, suchej i wrażliwej, jak i cerze tłustej, zanieczyszczonej. Przeciwdziała pojawianiu się zmarszczek. Reguluje pracę gruczołów łojowych, przez co ilość wytwarzanego sebum zmniejsza się i zostaje ono równomiernie rozprowadzone na całej powierzchni skóry. Zdecydowanie łagodzi podrażnienie suchej, łuszczącej się skóry. W takim przypadku zaleca się nie tylko smarowanie skóry olejem, ale również picie po kilka kropli oleju dziennie. Olej jest znany ze swoich właściwości regenerujących. Wzmacnia tkankę łączną. W widoczny sposób uelastycznia skórę. Olej z wiesiołka ma krótki termin przydatności, ale jego trwałość można wydłużyć przez dodanie innego oleju np. jojoba.