Archiwum tagu: wilgotność skóry

Olej z liści laurowych

Liście laurowe są znane głównie jako dodatek smakowy do zup i innych dań. Olej z liści laurowych nie jest za bardzo znany jako kosmetyk, dlatego warto mu się bliżej przyjrzeć. W temperaturze pokojowej olej zachowuje postać stałą, ale wystarczy ogrzać go lekko w dłoniach, aby zaczął się stapiać. Dzięki tej właściwości jest łatwy w użyciu, szybko można go wsmarować w skórę. Olej o charakterystycznym zapachu ma kolor ciemnozielony. Olej z liści laurowych wykazuje silne działanie przeciwtrądzikowe. Nie wysusza skóry tak jak chemiczne środki na trądzik. Jest po prostu skutecznym kosmetykiem naturalnym. Pod jego wpływem wypryski szybko znikają. Olej zapobiega tworzeniu się zanieczyszczeń w postaci zaskórników, wokół których tworzą się ogniska zapalne. Ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne pomaga w usuwaniu łupieżu. Wsmarowywany w skórę głowy pobudza włosy do wzrostu. Powinny stosować go osoby o cienkich, skłonnych do wypadania włosach. Olej można łączyć z innymi składnikami, ale sam sprawdza się bardzo dobrze w przytoczonych sytuacjach.

Olej nagietkowy

Nagietek od bardzo dawna jest ceniony przez zielarzy. Jest jednym z produktów wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Wspomaga gojenie ran, stłuczeń. Działa w przypadku odmrożeń i oparzeń. Olej z nagietka fantastycznie działa również jako produkt kosmetyczny. Przynosi ukojenie suchej skórze, którą nękają takie problemy jak pieczenie i szorstkość. Decyduje o tym, że pękająca skóra szybko się goi. Olej jest na tyle delikatny, że stosuje się go w przypadku niemowląt. Jest częstym składnikiem różnych kosmetyków. Nawilża skórę, ale też ją natłuszcza, co jest istotne dla suchej skóry. Czyni skórę bardziej miękką i wspomaga jej system obronny. Działa na skórę rozgrzewająco poprawiając jej ukrwienie. W ten sposób skóra zaczyna lepiej oddychać i intensywniej wchłania dostarczane składniki odżywcze. Olej hamuje rozwój stanów zapalnych. Posiada właściwości antybakteryjne. Koi podrażnioną skórę i zdecydowanie ją zmiękcza. Bez obaw można stosować go bezpośrednio na skórę. O właściwościach oleju decyduje bogaty skład dobroczynnych substancji.

Olej konopny

Olej konopny jest pozyskiwany z konopi, która jednoznacznie kojarzy się z niedozwolonymi używkami. I słusznie, bo właśnie z tej samej konopi pochodzi olej. Z tym, że uzyskuje się go z roślin, które są uprawiane na certyfikowanych polach uprawnych. Mało kto wie, że olej konopny posiada wspaniałe właściwości kosmetyczne. Obfituje w witaminy, fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Naturalne antyoksydanty, które zawiera to potężna broń, która powoduje, że skóra lepiej znosi szkodliwy wpływ środowiska. Olej walczy z procesami starzenia. Zwiększa nawilżenie naskórka. Można nim smarować niemowlęta, ponieważ w ogóle nie uczula jest łagodny dla tak delikatnej skóry. Doskonale odżywia skórę. Jego składniki wnikają w głębokie warstwy skóry. Regeneruje skórę i wzmacnia jej strukturę. Zwiększa jej elastyczność. Olej konopny korzystnie wpływa na skórę dojrzałą. Łagodzi podrażnienia skóry suchej, ale szczególnie zaleca się go do skóry tłustej. Reguluje pracę gruczołów łojowych, walczy z tworzeniem się zaskórników.

Olej z granatu

Owoc granatu w odległych czasach był postrzegany jako symbol długowieczności, a także płodności. We wnętrzu granatu znajduje się mnóstwo nasion. Granat wspomaga pracę układu krążenia. Stymuluje wytwarzanie nowych naczyń krwionośnych, co jest ważne także dla skóry, ponieważ zwiększa jej dotlenienie. Olej z granatu hamuje występowanie różnych odmian raka skóry. Do stosowania wewnętrznego służy przede wszystkim sok z granatów. Natomiast zewnętrznie korzystnie efekty daje olej. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Zwalcza stany zapalne skóry. Jest szczególnie przydatny przy leczeniu trądziku. Przyspiesza gojenie ran. Stosuje się go również ze względu na właściwości opóźniające starzenie. Przy regularnym stosowaniu możemy liczyć na spłycenie zmarszczek. Wspomaga regenerację naskórka. Sprawia, że staje się grubszy. Doskonale nadaje się do suchej skóry. Sprzyja likwidacji łuszczycy. Olej z granatu zawiera sporą ilość kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzą ponadto fitoestrogeny i polifenole.

www.oudhmusk.pl