Archiwum tagu: witaminy

Olej arachidowy

W kosmetykach do pielęgnacji ciała, ale również włosów znajdują się często różne oleje. Każdy z nich ma swoiste właściwości, z powodu których jest wykorzystywany w celach pielęgnacyjnych. Chociaż kosmetyki z zawartością olejów są chwalone, jednak działanie samego oleju na pewno jest silniejsze. Dlatego warto sięgać po produkty w ich naturalnej postaci. Obecnie kupno ich nie jest już tak problematyczne. Najprościej znaleźć odpowiednie produkty przez Internet. Bardzo suchą skórę oraz włosy uratuje olej arachidowy. Nawilża skórę, a przede wszystkim powoduje, że staje się miękka. Olej arachidowy jest polecany osobom posiadającym naprawdę suchą, a nawet łuszczącą się skórę. Produkt znalazł zastosowanie również w leczeniu egzemy. Wspomaga leczenie łupieżu w jego suchej postaci. Olej arachidowy można bez obaw stosować bezpośrednio na skórę. Można wykorzystywać go również jako jeden ze składników domowych kosmetyków. Olej arachidowy jest wykorzystywany w salonach kosmetycznych i w salonach masażu.

Olej babassu

Czytając etykiety na opakowaniach kosmetyków zdarza się, że trafiamy na nazwy składników, które brzmią interesująco, ale w rzeczywistości nic nam nie mówią. Taką egzotyczną nazwą jest olej babassu. Babassu jest odmianą palmy, którą uprawia się w Brazylii i Afryce. Palmowe orzechy są źródłem oleju. Oleje wykorzystywane w kosmetyce zawierają zwykle znaczącą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tak też jest w przypadku oleju babassu. Olej stosowany jest również w przemyśle spożywczym. I w produktach żywieniowych, i w kosmetykach zastępuje się nim olej kokosowy, który ma podobne właściwości. Olej pozostawiony w temperaturze pokojowej nie przypomina oleistej cieczy, lecz miękkie masło, które łatwo się rozprowadza na skórze. Skóra szybko wchłania tą substancję. Dzięki olejowi staje się bardzo miękka i jedwabista w dotyku. Szkodliwe działanie czynników zewnętrznych przestanie być takie straszne, gdy zaczniemy stosować olej babassu. Tworzy on barierę zabezpieczającą skórę. Olej posiada właściwości nawadniające i przeciwstarzeniowe.

Olej makadamia

W Australii, a także na terenach Indonezji rosną drzewa macadamia. Z orzechów tych drzew otrzymuje się olej. Olej posiada bardzo ładny bursztynowy kolor. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezwykle ważnych dla urody. W oleju znajdują się substancje, które występują również w ludzkiej skórze. Poprzez stosowanie oleju uzupełniamy ich braki. Wraz z wiekiem w skórze ubywa naturalnych substancji, co powoduje procesy starzenia. Olej makadamia posiada właściwości przeciwstarzeniowe. Znakomicie regeneruje skórę i włosy. Szybko się wchłania nie pozostawiając nieprzyjemnej tłustej warstwy na skórze. Po aplikacji skóra staje się miękka. Regularnie stosowany olej makadamia czyni ją wyraźnie gładszą. Dzięki właściwościom regeneracyjnym olej uczestniczy w naprawianiu uszkodzonej skóry np. w efekcie opalania. Nadaje się do pielęgnacji delikatnej, wrażliwej skóry. Dodatkową zaletą oleju jest fakt, że wspomaga walkę z pomarańczową skórką. Przychodzi na ratunek suchym i łamliwym włosom.

Olej palmowy

Dodano dnia: 03-05-2012, Otagowano: olejek, witaminy, kwasy tłuszczowe

Oleje z egzotycznych roślin mają zbliżone właściwości. Olej palmowy swoim działaniem bardzo przypomina olej kokosowy. Jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, dzięki czemu wspaniale nawilża skórę wzmacniając jej naturalny płaszcz ochronny. Właściwości natłuszczające sprawiają, że woda zostaje zatrzymana w skórze. Olej palmowy jest idealny do pielęgnacji skóry suchej. Jest jak lek na pękającą skórę, która szybciej się goi i wraca do prawidłowego stanu. Olej palmowy nie ma tak obłędnego zapachu jak olej kokosowy i jego konsystencja w temperaturze pokojowej też jest nieco inna. Olej palmowy w tych warunkach staje się twardszy, a jego barwa jest żółto-brązowa. Olej w postaci rafinowanej jest zdecydowanie twardy. Zaletą jest długotrwałość oleju. Produkt dostarcza dojrzałej skórze niezbędnych składników. Pękająca i bardzo sucha skóra zyskuje ukojenie. Olej można stosować bezpośrednio na skórę, ale można też komponować go z innymi składnikami tworząc kosmetyki także domowej roboty. Wykorzystuje się go do masażu.

RevitaPharm - suplemanty diety efekt szkła